Historie


C.V. Lamstralen is ontstaan uit een fusie tussen C.V. De Race-Eenden en C.V. De Lamstralen. Erg belangrijk is hierbij dat het dus niet C.V. DE Lamstralen is, maar C.V. Lamstralen. Waarom? Dat weet niemand, maar het ligt gewoon beter in de mond en klinkt mooier door bij Toine. (Als Opa zijn stem nog heeft tenminste...) De fusie vond plaats in het jaar 1999 als het goed is.....??


C.V. De Lamstralen (1994 - 1999) ????

De "oude" Lamstralen hebben in het verleden meerdere namen gehad en zijn begonnen onder de naam " De Geitenbreiers". Deze groep bestond uit Bram van Pelt, Freek v/d Sanden, William Dilven, Marcel Schoenmakers, Sjaak Poppelaars en Martijn Joore. Na enige jaren werd de naam veranderd in C.V. De Lamzakken en later werd dat omgetoverd in C.V. De Lamstralen. Inmiddels had Martijn Joore de groep verlaten. Bouwplek was altijd de Bergse Pad in Teteringen. Het eerste jaar maakten de mannen nog een enigszins schappelijke wagen met een mooie geitenkop erop. Deze kop is ook in de jaren daarna nog in de optocht te zien geweest na meerdere malen te zijn verkracht door C.V. De Hannissen, oftewel " ut tweede" of "CV Kopie" . De jaren die volgden waren van iets mindere aard en de meeste wagens vielen dus ook in de categorie "zuipwagens". Met natuurlijk cafe Het Zwaantje als hoogtepunt: "Wij runne de kiet, want Loetje is er dit jaar niet", als parodie om het feit dat De Zwaan voor het 1e jaar dicht was met carnaval. Loet kon het wel waarderen en schonk de mannen daarom een lekkere bak bier. Deze jongens reden ook regelmatig op zondag mee in de optocht van Traaie en de traditie is zo gegroeid dat dat de optocht is waar alles verneukt wordt. Flink bier drinken en verder een beetje bot doen. Dit is een traditie die ook de "nieuwe Lamstralen" in ere hebben gehouden. Dus: zondag in Traaie; bot! Om dan op maandag in de Teteringse optocht te excelleren en het publiek te vermaken en hoe moeilijk het voor sommigen ook is; geen bier tijdens de optocht.. Al vallen ook daar nog de nodige anekdotes over te vertellen...


C.V. De Race-Eenden  (1996 - 1999)

Ergens verderop in Teteringen, de Galgestraat om precies te zijn begonnen 6 jonge gasten ook een carnavalsclubke; Johnny Snepvangers, Frank Rops, Peter Rops, Frits v/d Berg, Jeroen de Jong en Ronald Snoek vormden toen C.V. De Race-Eenden. Het eerste jaar van de Race-Eenden werd een carnavalswagen met een molen, klomp en kaas erop  gebouwd omdat het motto iets met Nederland te maken had. Het jaar daarop werd het Lucky Luke en de Daltons met een kluis die gekraakt moest worden. Van een paar andere jaren is niet zoveel meer bekend, maar met de hulp van iedereen komt dat hier zeker nog te staan. Anekdote uit die tijd is onder andere het feit dat die jonge gasten ook weleens buiten Teteringen carnaval wilden vieren en een paar keer met de inmiddels bevriende Lamstralen mee gingen naar de optocht in Traaie om het "bot doen" af te kijken van de mannen als Dilven, van Pelt en v/d Sanden. Ook begon het nodige bier in het leven te komen van die jonge mennekes natuurlijk. Behalve Frank Rops dan en de inmiddels bij de groep gekomen Ronny van Haperen. De benjamin dus. Peter Rops had de groep toen al verlaten en ging zich volledig op zijn wielren-carriere richten. Onvergetelijk was de dag waarop Ronald Snoek tijdens het bouwen van de wagen pleurde en zijn pols brak. Hij schreeuwde het uit en zette het op een lopen door de schuur heen. Het duurde zeker een half uur voor de rest van de groep hem te pakken had!! Verder mogen we ook de toenmalige trekker-bestuurder voor de optocht niet vergeten: Paulus. De mannen mochten zelf nog geen trekker rijden en daarom zijn ze Paulus nog steeds erg dankbaar dat hij ze die jaren uit de brand heeft geholpen.


C.V Lamstralen (1999 - heden)

Na de optocht van 1999 (waarin al erg veel met elkaar opgetrokken werd en er dus al een flinke vriendengroep was ontstaan), werd besloten om de handen ineen te slaan en een grote groep te vormen (11 personen) onder de naam Lamstralen. Niet omdat Race-Eenden een slechte naam was, maar gewoon omdat Lamstralen beter bij de jongens paste dan Race-Eenden of Lamme Eenden of iets dergelijks. Vele Teteringenaren zullen dit kunnen beamen. De fusiegroep bestond toen uit 10 leden: Bram van Pelt, Freek v/d Sanden, Jeroen de Jong, Frank Rops, Johnny Snepvangers, Frits v/d Berg, Sjaak Poppelaars, Ronny van Haperen, William Dilven en Marcel Schoenmakers. In de jaren daarna zijn er 4 mensen bij gekomen: Ronald Snoek maakte zijn come-back bij de fusieclub en nam in zijn kielzog Roland de Rooij (Opa), Corne Verdaasdonk en Raimond Smulders mee. C.V. Lamstralen kreeg vorm en met 14 man kon er eindelijk ECHT gebouwd gaan worden ( en gedronken natuurlijk). In het eerste jaar werden tijdens het bouwen 68 bakken bier genuttigd. Een record dat nog altijd staat en elk jaar wordt getracht dit te verbeteren, al blijkt dat best lastig te zijn. Inmiddels was een groot gedeelte van de groep met elkaar gaan voetballen in een vriendenelftal op zaterdagmiddag bij het Bredase Advendo. Een enkeling bleef het Teteringse DIA trouw, maar toch is 9 van de 10 keer  zaterdagmiddag de groep nagenoeg compleet in de kantine. 


2000

In het eerste jaar na de fusie (2000) werd meteen de 1e plek in de wacht gesleept met de piratenboot die toen gemaakt werd. Ook de tijger achterop oogste veel oe's en aa's langs de kant. ("meej tijd en dweile")


2001

In 2001 werd de 2e plek behaald in Teteringen met een wagen die bestond uit een aantal stripfiguren uit verschillende tijdperken ("we geven een draai aan de tijd")

   

De 1e plaats moest dat jaar gelaten worden aan "de Molenwieken". 


2002

Tot nu toe HET succesjaar uit de Lamstralen-historie. Wederom de eerste plaats in Teteringen met een schitterende wagen, gebaseerd op de jaren '60. ("K'heb er wel oren naar")

Hier de originele bouwtekening van 2002:              En hier het resultaat:

       

En we haalden dat jaar zelfs de krant: 

 


2003

JA JA JA... ook dit jaar wederom de 1e plek behaald in Teteringen met een "jungle-wagen". We hebben ok in de jungle de poppekes aan 't dansen. In Traaie werd zondag de 7e plek behaald. 

Het was een goeie carnaval met als hoogtepunt natuurlijk de 1e plaats in Teteringen. 2e werden de Hannissen en 3e TISNIX. D'n Doos moest genoegen nemen met de 4e plek in de rangschikking. De prijsuitreiking was kut, want werd in 't Web gehouden en net nadat we uitgeroepen werden tot winnaar werd de zaal schoongeveegd omdat de brakken erin moesten. Niet zoals voorgaande jaren nog lekker blijven hangen dus.... Meteen maar naar Toine waar we de overwinning ons zoet hebben laten smaken...

   

De wagen van 2003......

 

Carnaval 2003 was dus het 3e jaar waarin de LAMSTRALEN de 1e plek behaalden en de 2e in successie... volgend jaar de trilogie volmaken????


2004

Dit was een jaar waarin de veelbezochte discotheek 't Fortuin werd nagebouwd. Met flink wat muziek op de wagen werd de onverachte 2e plaats binnengehaald. D'n Doos werd eerste met een draak en een ridder. De molenwieken werden derde met een wereldbol en de Hannissen eindigden als vierde. In Terheijden was het ook weer mooi en erg bot. Hier werden we 10e als het goed is... Jammer dat voor de optocht in teteringen begon de rookmachine al leeg was alleen.. de Lamstralen waren als mooie vrouwen verkleed al bleek het moeilijk van lelijke mannen mooie vrouwen te maken. Toch was de optocht zeker geslaagd.

In eerste instantie zou niet serieus gebouwd gaan worden, maar toch nog een mooi resultaat en een goeie carnaval. De muziek zorgde voor veel mensen met handjes op de oorkes langs de kant en het AKV vroeg zelfs of wij dinsdag het geluid wilden verzorgen tijdens de sikverbranding... en zo geschiedde. De Raad vond het ook erg leuk dat wij net als hun wat snippertjes op de wagen hadden staan...

 


2005

We groeje uit os jaske

Carnaval 2005 is de historie in gegaan als wederom een successtory van C.V. Lamstralen uit ons mooie Totdenringen. In alle opzichten (uitstraling & muziek) hadden we toen een winnaarswagen. Dit resulteerde ook in een verdiende eerste plaats in de optocht van Teteringen. D'n Doos werd 2e met Neptunus zonder ogen, en de Hannissen werden derde met hun wonderland..


Hier de originele bouwtekening van 2005:          En hier het resultaat:

         

Klik hier voor de foto's van carnaval 2005


Mensen met materiaal, informatie over voorgaande jaren: mailen!! of opschrijven of opsturen of wat dan ook!!! Het moet in ons bezit komen om bovenstaand verhaal aan te vullen...

 

Dagge bedankt zijt da witte, en aggut nie wit kendet altij nog behange...

en agget nie wit, vatte kit, en agge nie wit waarvur, dan vatte pur.